Korjauskelvottomasta vintage-paidasta tulee kassi. Tekstiilipainon testipaidoista tehdään mattoihin kudetta. Poistotekstiilille painetaan graafisen suunnittelijan kuosi ja kankaasta tehdään tuotteita. Muun muassa tämä on upcycle-tuotteistamista.

Terminä maailmalla paljon käytetty termi upcycle voi olla monelle suomalaiselle vieras.

Mutta tekstiili raaka-aineena, kankaan työstäminen ja valmis tekstiilituote ovat jokaiselle tuttuja juttuja. Kun tekstiili on alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sopimatonta kierrätystekstiiliä, mistä tehdään uusi tuote, voidaan puhua upcycle-työstämisestä. Yksi spesifinen määritelmä sanoo näin:

”Upcycling tarkoittaa hyödyttömän aineen, materiaalin tai esineen muuntamista sellaiseen uuteen muotoon, jolla on alkuperäiseen verrattuna parempi laatu tai suurempi arvo.”

Tämä varmasti selvensi, mistä oikein on kyse?

Ehkä mietit, että miksi upcycle-tuote. Tai mitä jos kääntää kysymyksen toisinpäin: miksi ei?

Valitsetko ulkomailla tuotettua ja kokonaiskuormaltaan ympäristöämme raskaasti kuormittavaa, uudesta raaka-aineesta valmistetun tuotteen, jos vaihtoehtona on laadultaan tasa-arvoinen, kotimainen ja ekologinen vaihtoehto? Me Pumpa Designilla pyrimme siihen, että upcycle-tuotteemme ovat laadukkaita ja kestävät sinunkin vertailussa, kun mietit sohvallesi seuraavaa sisustustyynyä tai kun etsit yrityksellesi suomalaista liikelahjaa.

Teemme laadukkailla upcycle-tuotteillamme Sinulle helpoksi sen, että voit tehdä kiertotalouden valinnan ja toteuttaa kestävää kehitystä. Vaikkei se ehkä ihan täysin omin juttu Sinulle vielä olisikaan.

Pian on Euroopan kestävän kehityksen viikko.
Katso lisää http://www.esdw.eu/country/finland/